Pilot: Energie om te delen

Er is een probleem! Veel huishoudens hebben moeite om de energierekening te betalen. Elk dubbeltje moeten zij omdraaien. Daardoor kunnen zij met veel dagelijkse dingen niet meedoen. Dat moet anders vinden wij.

Gelukkig hebben we een oplossing! Er zijn steeds meer mensen die zelf hun energie opwekken. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op hun dak of door het delen van een windmolen. Dat zorgt ervoor dat op momenten meer energie wordt opgewekt dan op dat moment wordt verbruikt. Wat nu als we deze energie kunnen delen met de buurt? Want met energie om te delen zorgen we beter voor elkaar en onze leefomgeving.

Om het eerste prototype te testen, starten we in het najaar van 2019 de pilot ‘Energie om te delen’. In deze pilot simuleren we samen met 20 echte huishoudens de uitruil van lokaal opgewekte energie in ruil voor tokens.

Veel gestelde vragen

Wat houdt de pilot in?

In de pilot werken we samen met 20 huishoudens (met en zonder zonnepanelen), die toegang krijgen tot het platform van Powerchainger. Met dit platform, dat is gekoppeld aan de slimme meter, kunnen deelnemers eenvoudig op hun computer of smartphone zien hoeveel energie ze gebruiken, opwekken en hoeveel energie ze hebben gedeeld. Tijdens de pilot kunnen deelnemers hun energie die ze op dat moment niet gebruiken, met buurtgenoten delen.

In de pilotfase wordt er niet fysiek uitgeruild. De pilot is bedoeld om te onderzoeken of het platform technisch functioneert, of de bedoeling van het platform voor gebruikers duidelijk is en wat ervoor nodig is om het platform optimaal gebruiksvriendelijk te maken.

Wat willen jullie onderzoeken?

Met de uitkomst van de pilot kan Powerchainger verder bouwen aan een slimme platform waarop inwoners energie met elkaar kunnen delen en daarvoor worden beloond. Met dit platform willen we faciliteren dat lokaal opgewekte energie in de toekomst rechtstreeks kan worden uitgeruild. Daarmee krijgt iedereen de beschikking over duurzame energie. Oók alle huishoudens die dat nu niet hebben.

Wat is jullie doel?

Powerchainger is een sociale onderneming. Ons doel is om te zorgen dat iedereen mee kan in de energietransitie en de beschikking heeft over duurzame energie. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 750.000 huishoudens die iedere maand amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Zij leven in energiearmoede. Voor hen vormt de energierekening een groot deel van de maandlasten. Dat moet veranderen vinden wij. Zodat ook zij mee kunnen doen in onze samenleving.

Met het platform dat we bouwen, faciliteren we dat iedereen mee kan in de transitie naar een duurzame samenleving.

Kan iedereen meedoen aan deze pilot?

Aan de pilot doen 20 huishoudens uit Noord-Groningen mee. Zij testen de technische werking en het gebruiksgemak via het ontwikkelde dashboard. Alle deelnemers beschikken over een slimme meter, een deel van hen wekt zelf energie op.