mei 13, 2019

Met deze eenvoudige en slimme bespaartips voor thuis hou jij energie over

De zomermaanden komen er weer aan, dat betekent dat de verwarming weer een paar graden omlaag kan en de energierekening lager wordt. Om nog meer energie te besparen, delen we in dit blog een paar handige tips om eenvoudig energie te besparen. Goed voor het milieu en je portemonnee.  

1. Let op het energielabel
Bijna alle moderne apparaten hebben tegenwoordig een energie label, zo kan je makkelijk zien of het apparaat energiezuinig is. Met name wasmachines, drogers en vaatwasmachines gebruiken veel energie, je goed laten informeren scheelt een hoop. Heb je nog oude apparaten in huis, overweeg vervanging, vaak gebruiken ze zoveel energie dat een A label apparaat best uit kan.  

2. Doe het licht uit
Het klinkt zo eenvoudig, maar je wil niet weten hoeveel lampen onnodig branden in onze huizen. Zorg dat jij (en je familie) er een gewoonte van maken om het licht uit te doen.  

3. Gebruik apparaten efficiënt
Sommige huishoudelijke klusjes keren iedere week weer terug. De was, afwas of het huis stofzuigen bijvoorbeeld. Gebruik je apparaten als een vaatwasser, droger of wasmachine, zorg er dan voor dat de apparaten goed gevuld zijn en zo energie zuinig mogelijk draaien. Een half gevulde afwasmachine is zonde. Door je was op een lagere temperatuur te wassen bespaar je ook vaak energie! Okay, nog een laatste tip, heb je buiten ruimte voor een waslijn? Sla de droger dan een keertje over!   

4. Haal de stekker uit het stopcontact
We hebben tegenwoordig zoveel apparaten, dat we wel eens stopcontacten tekort komen. Met name de mobiele telefoons, tablets, computers en spelcomputers nestelen zich graag vast aan een stopcontact. Met name opladers van mobiele apparaten zorgen voor een flinke energierekening, met name de laders die in het stopcontact blijven hangen, zonder dat ze iets opladen. Onze tip, haal ze er gewoon uit na gebruik!

5. Thermostaat lager voor je gaat slapen
Het kost een boel energie om de kamers in huis te verwarmen. Daarom is het een prima manier om op je energierekening te besparen. Zet je bij het naar bed gaan pas je thermostaat op de nachtstand? Kies er een keer voor om het een uur eerder te doen, de kamer blijft meestal toch nog wel even warm en je pakt toch weer een uur besparing mee! Met een slimme thermostaat kan je trouwens nog veel meer energie besparen, bij veel energiemaatschappijen krijg of koop je zo’n apparaat.  

6. Slimme en zuinige lampen
Inmiddels zijn er weinig winkels die nog gloeilampen verkopen, maar er zijn vast en zeker nog huizen waar de ouderwetse gloeilamp de overhand heeft. Vervang daarom je lampen voor energiezuinige LED lampen! Je kan er overigens ook voor kiezen om slimme lampen te nemen, deze kan je op afstand met een app aan en uit zetten!